Originally published in Interiors & Sources

07/01/2013

In the Scene

A sleek style, hot pink accents and an in-house catwalk immerse visitors in the fashion world at vente-privee's new Manhattan office, designed by Perkins+Will.

By Margie Monin Dombrowski | Photography by Eduard Hueber

 
  • /Portals/3/images/magazine/2013/0713/I_0713_Web_Vente_1.jpg

    It’s all about the brand in the reception area of vente-privee’s new office. The space welcomes visitors with a clean color palette, sparse but comfortable furnishings, mannequins and a unique accent wall covered in scattered white shoes. View larger

  • /Portals/3/images/magazine/2013/0713/I_0713_Web_Vente_2.jpg

    It’s all about the brand in the reception area of vente-privee’s new office. The space welcomes visitors with a clean color palette, sparse but comfortable furnishings, mannequins and a unique accent wall covered in scattered white shoes. View larger

  • /Portals/3/images/magazine/2013/0713/I_0713_Web_Vente_3.jpg

    Visitors move from the reception area to the lobby by traveling down a “catwalk,” which is illuminated with pink accent lighting and surrounded by gallery walls. Sheer fabric panels descending from the ceiling visually separate work areas from social areas, such as the lobby and café. View larger

  • /Portals/3/images/magazine/2013/0713/I_0713_Web_Vente_4.jpg

    Although the office has been designed as a “completely open floor plan,” according to Soave, the program includes private conference rooms filled with flexible seating, whiteboards and technology to facilitate focused collaboration. View larger

  • /Portals/3/images/magazine/2013/0713/I_0713_Web_Vente_5.jpg

    Pink glass doors enclose the boardroom and reinforce the company’s brand. View larger

  • /Portals/3/images/magazine/2013/0713/I_0713_Web_Vente_6.jpg

    The office’s open plan includes a combination of fabric-covered acoustical baffles and TAC acoustic panels to absorb ambient sound. View larger

  • /Portals/3/images/magazine/2013/0713/I_0713_Web_Vente_7.jpg

    The office’s open plan includes a combination of fabric-covered acoustical baffles and TAC acoustic panels to absorb ambient sound. View larger

  • /Portals/3/images/magazine/2013/0713/I_0713_Web_Vente_8.jpg

    Work and play coexist in the Lower Manhattan office. The communal living room facilitates casual interactions, while enclosed photo studios keep operations in house. View larger

  • /Portals/3/images/magazine/2013/0713/I_0713_Web_Vente_9.jpg

    Work and play coexist in the Lower Manhattan office. The communal living room facilitates casual interactions, while enclosed photo studios keep operations in house. View larger

If the clothes make the man, then an office can make the company. For a cutting-edge brand to be the image it projects, an avant-garde office environment is in order.

When vente-privee, a French members-only ecommerce company dedicated to high-end fashion and lifestyle shopping, partnered with American Express to launch in the United States, it was looking for a branded headquarters that would portray its unique place in the fashion world, while incorporating a modern European flair. Also key: the new office had to encourage collaboration among nearly 70 employees across various departments.

The resulting industrial-chic, open-loft design, located in Lower Manhattan and designed by Perkins+Will, does all of that and more. Its exposed ceilings, deep gray polished concrete floors and neutral color scheme with splashes of hot pink (a detail repeated from the company’s logo) hits all the right notes, while also providing a blank canvas for ideas to come to life.

“It’s very energetic, very modern, very European,” says Filippo Soave, senior interior designer for Perkins+Will New York. “The goal was to bring that energy into the space and break down barriers with the open office.”

Guests enter at the reception area, where they’re greeted by mannequins, then find their way to the lobby through the “catwalk,” surrounded by gallery walls. In the reception and waiting area, an accent wall with scattered shoes painted in white becomes a sculptural artistic element. With the hallway illuminated in pink accent lighting, users feel like they are strutting down a runway. The gallery and mannequins are equally part of the design as they are for displaying of-the-moment merchandise, like handbags and jewelry, or vinyl-film silhouettes of models.

“One of their major goals was to make sure that the space [would] be a background for the product,” says Soave. “By using a clean, neutral white palette, everything would be about the company, the [color] pink and the product they sell online. Everything is kept very minimal so it would not be competing with the product.”

The open plan includes rows of workstation benches, which make information sharing easy, especially when employees are located right next to each other. With the average vente-privee employee ranging between 26 and 28 years old, this makes perfect sense, as millennials expect transparency in the workplace and constant access to mentors or supervisors.

Making the environment more democratic was made possible by leaving out as many solid walls as possible, which would only close off the space. Instead of having top-level management segregated from the rest of the staff, there are no private offices. “It’s a completely open floor plan,” says Soave. Everyone, he adds, from marketing, sales, HR and accounting to the creative and customer service sides, works collaboratively. There are, however, enclosed photo studios, huddle rooms, phone rooms, conference rooms, a boardroom and a model lounge for specific tasks or meetings.

Keeping the layout open called for inventive ways to distinguish the variety of functional spaces without breaking up the flow. For example, frosted glass panels delineate the workstations, while sheer fabric panels descending from the ceiling visually separate the work areas from the social areas such as the coffee rooms. “The sheer curtains create privacy, while allowing transparency in the collaboration areas,” says Soave. Pink glass doors bearing the company’s name in frosted letters give the boardroom the illusion of privacy, while also reinforcing the brand’s image.

Employees can work virtually anywhere in the office at any time—whether it’s a huddle room, the central conference area, an informal meeting area or the cafe—as the social areas double as workspaces. One such multipurpose space is the communal living room. “The living room is for work and play,” notes Soave. Situated next to workstations and decked out with a modern sofa and chairs, employees can use the space to take a break or work in a more casual setting. A wall-mounted TV can be utilized for entertainment or presentations, while co-workers can brainstorm on the whiteboard or pin up ideas on the wall.

Contact Information

 client 
vente-privee usa
(877) 453-3909
www.venteprivee.com

 INTERIOR DESIGN 
perkins+will
215 Park Avenue S #4
New York, NY 10003
(212) 251-7000
www.perkinswill.com

So, too, can the large café and lobby be used as spaces for informal meetings and sharing ideas. Since noise is frequently an issue for open floor plans—and even more so when work and socializing collide—a combination of fabric-covered vertical acoustical baffles and recyclable polypropylene TAC acoustical panels were specified to absorb sound.

Overall, the design’s youthful vibe effectively represents the millennial employees and the stylish brand in a way that maximizes creativity and productivity. “It’s very collaborative in the sense that everything works as a workspace,” says Soave. “You’re able to feel the energy and see what everybody’s doing.”

 


Visit our website today to learn about the design flexibility of a Morton building and the endless possibilities of partnering with our designBUILD team.


Wood construction is both cost and energy efficient. Check out Morton Buildings and our designBUILD team online today to discover all the benefits of post-frame construction.


When choosing a metal-clad building for your next construction project, consider Morton Buildings, Inc., and their designBUILD team, we’ll make your dream a reality.

We Can Help You Reduce Energy by 30%

Our mission is to help our customers manage their buildings' energy costs, improve reliability, and enhance performance while having a positive impact on the environment.
CLICK HERE to find out how.

Bluebeam® Revu® simplifies digital facilities document management from design review to leveraging as-builts, maintenance manuals and O&Ms submittals.

 


Visit our website today to learn about the design flexibility of a Morton building and the endless possibilities of partnering with our designBUILD team.


Wood construction is both cost and energy efficient. Check out Morton Buildings and our designBUILD team online today to discover all the benefits of post-frame construction.


When choosing a metal-clad building for your next construction project, consider Morton Buildings, Inc., and their designBUILD team, we’ll make your dream a reality.

We Can Help You Reduce Energy by 30%

Our mission is to help our customers manage their buildings' energy costs, improve reliability, and enhance performance while having a positive impact on the environment.
CLICK HERE to find out how.

Bluebeam® Revu® simplifies digital facilities document management from design review to leveraging as-builts, maintenance manuals and O&Ms submittals.

 


 
comments powered by Disqus

Related Products

Sponsored Links