10/01/2013

Cerebral Design Enhances Patient Experience

The brain’s building blocks inspire a healing environment

 
  • /Portals/1/images/Magazines/2013/1013/B_1013_ABBY_Indiana2.jpg

    Striking architectural fins create electroencephalogram waves on the north facade facing a nearby highway, communicating the center’s purpose while maintaining privacy.
    Credit: JAMES STEINKAMP PHOTOGRAPHY

  • /Portals/1/images/Magazines/2013/1013/B_1013_ABBY_Indiana1.jpg

    The west facade incorporates neuron shapes.
    Credit: JAMES STEINKAMP PHOTOGRAPHY

  • /Portals/1/images/Magazines/2013/1013/B_1013_ABBY_Indiana3.jpg

    Abundant daylighting benefits patients and staff alike. The large glass portion of the building is balanced with low-e coatings, frit patterns, and exterior shading to maintain high energy performance.

  • /Portals/1/images/Magazines/2013/1013/B_1013_ABBY_Indiana4.jpg

    Abundant daylighting benefits patients and staff alike. The large glass portion of the building is balanced with low-e coatings, frit patterns, and exterior shading to maintain high energy performance.
    Credit: JAMES STEINKAMP PHOTOGRAPHY

  • /Portals/1/images/Magazines/2013/1013/B_1013_ABBY_Indiana5.jpg

    CREDIT: CHRISTOPHER BARRETT PHOTOGRAPHY

At the Indiana University Health complex’s newest addition, the Neuroscience Center of Excellence, the study of the brain isn’t just a discipline. It’s woven into the very fabric of the building.

From a nearby highway, the electroencephalogram-inspired architectural fins on the north facade and neuron-inspired shapes on the west facade broadcast the center’s mission of advanced neurological medicine.

Step inside to draw inspiration from patterns that mimic cellular forms and color palettes drawn from PET and fMRI scans, which pay tribute to the brain’s inner workings while creating a striking environment that encourages engagement.

Novel Navigation Strategies
The incorporation of neurological iconography extends all the way down to the layout of the LEED Gold building. Inspired by the organization of the human brain, the center’s north side hosts the “rational” clinical and support departments, the south side houses the “emotional” patient care functions, and the west side is dedicated to collaborative translational research.

This approach also informs the navigational systems, which incorporate color, symbols, and the architecture of the building itself in addition to the standard signage. This helps ease the stress of navigating a new environment, an important consideration for patients with neurological disorders that can interfere with cognition and emotional stability and resilience.

Green Facility Features

  • Native plantings and bioswales reduce potable water needs for irrigation by 50%.
  • Daylighting strategies save 66% on electricity in the parking garage compared to a typical structure and reduce the center’s energy costs by 20.85% below the ASHRAE baseline, resulting in a projected annual savings of $81,550.
  • A white roof and 900 covered parking stalls reduce the heat island effect.
  • Priority parking for fuel-efficient vehicles and close proximity to public transportation encourage greener commute choices.
  • Low temperature air distribution enabled by daylighting creates a greater temperature difference between rooms and the supply air, requiring less air for conditioning and allowing the installation of smaller air handling units and ductwork.
“The punches of color serve a dual purpose,” notes Randy Guillot, design principal on the project. “It helps the patients, families, and staff navigate the building using intuitive wayfinding ability – color reinforces locations of key elements in the building. Second, the colors generated through brain scans of activity are unique and universally identifiable to most people as such.”

A Smart Approach to Stress
The design team approached potential environmental stressors from multiple angles. In addition to the wayfinding features, they wanted to ensure a soothing connection to nature. Abundant natural light and a healing garden packed with local plants offer serene spaces to recover.

Linear waiting balconies and stairs to lower levels provide opportunities for physical mobility and exercise that promote comprehendability and manageability among patients, says Guillot. Design was partially inspired by the concept of evolutionary memory, which is used to encourage positive reactions to the spaces.

2013 ABBY AwardsGRAND PRIZE

Indiana University Health Neuroscience Center of Excellence
New Construction

  • Owner: Landmark Healthcare Facilities LLC
  • Client: Indiana University Health
  • Architect: Cannon Design (submitter)
  • Mechanical, Structural, and Electrical Engineer: Cannon Design
  • Civil Engineer: American Structurepoint, Inc.
“The term ‘evolutionary memory’ suggests that some of the design elements provoke conscious reaction by users and some are unconscious reactions of ‘just feeling right,’” Guillot explains. “Most primary is the creation of environments bathed in natural light through the use of ample amounts of glass in the atrium, as well as in most of the other perimeter office, collaboration, and clinical spaces.

“The positive feeling of being outdoors is further reinforced by the treatment of the glass with different patterns of dot fritting, which reduce glare much like the fine leaves of a tree,” he adds.

The strategy is supported by Dr. Aaron Antonovsky’s Salutogenic Model, a holistic approach that defines health as total well-being instead of the absence of disease, Guillot notes. This patient-centered design philosophy can inform not just patient spaces, but the way healthcare facilities are designed in the future.

“Think about modularity, flexibility, and uniqueness all at once,” recommends Guillot. “Make decisions based on lifecycle costs as well as first costs, and think about these kinds of projects as communities rather than discrete programs put together. The whole should be greater than just the sum of its parts.”

 

Connectrac wireways offer discrete power and technology connectivity in open interior spaces of all kinds; affordably, quickly and with long-term flexibility.



When choosing a metal-clad building for your next construction project, consider Morton Buildings, Inc., and their designBUILD team, we’ll make your dream a reality.

Visit our website today to learn about the design flexibility of a Morton building and the endless possibilities of partnering with our designBUILD team.

Wood construction is both cost and energy efficient. Check out Morton Buildings and our designBUILD team online today to discover all the benefits of post-frame construction.

We Can Help You Reduce Energy by 30%

Our mission is to help our customers manage their buildings' energy costs, improve reliability, and enhance performance while having a positive impact on the environment.
CLICK HERE to find out how.


Mitsubishi Electric’s H2i R2-Series heat pumps provide 100% heating capacity down to 0° F and simultaneous heating and cooling down to -4° F delivering year-round comfort, regardless of climate zone.

Connectrac wireways offer discrete power and technology connectivity in open interior spaces of all kinds; affordably, quickly and with long-term flexibility.



When choosing a metal-clad building for your next construction project, consider Morton Buildings, Inc., and their designBUILD team, we’ll make your dream a reality.

Visit our website today to learn about the design flexibility of a Morton building and the endless possibilities of partnering with our designBUILD team.

Wood construction is both cost and energy efficient. Check out Morton Buildings and our designBUILD team online today to discover all the benefits of post-frame construction.

We Can Help You Reduce Energy by 30%

Our mission is to help our customers manage their buildings' energy costs, improve reliability, and enhance performance while having a positive impact on the environment.
CLICK HERE to find out how.


Mitsubishi Electric’s H2i R2-Series heat pumps provide 100% heating capacity down to 0° F and simultaneous heating and cooling down to -4° F delivering year-round comfort, regardless of climate zone.

 
comments powered by Disqus

Related Products

Furniture
Vertical Transportation

Sponsored Links